Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Οι καλύτερες ηλεκτρικές κιθάρες-Fender Telecaster



Συνεχίζοντας το αφιέρωμα μας στις καλύτερες ηλεκτρικές κιθάρες της αγοράς, σήμερα θα ασχοληθούμε με το θρυλικό μοντέλο Telecaster της Fender.

Αναφερθήκαμε στα προηγούμενα αφιερώματα για τις δύο καλύτερες ηλεκτρικές κιθάρες της αγοράς, την Fender Stratocaster και την Gibson Les Paul. Οι δύο καταξιωμένες εταιρίες στον χώρο των ηλεκτρικών οργάνων όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά παρήγαγαν και άλλα ποιοτικά μοντέλα. Αυτά, μπορεί να μην έχουν την αίγλη των καλύτερων μοντέλων τους, όμως κατέχουν υψηλή θέση στις αγορές. Η Fender λοιπόν, εκτός του Stratocaster μοντέλου, παράγει και κιθάρες Telecaster.

Fender Telecaster

Γνωστή και ως "Tele", το συγκεκριμένο μοντέλο, ήταν η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα που δημιουργήθηκε και έκανε επιτυχία στην αγορά! Μέχρι τότε, γίνονταν πειράματα και απόπειρες να δημιουργηθούν συμπαγείς ηλεκτρικές κιθάρες, όμως συνήθως κατέληγαν στο κενό ή δεν έκαναν την επιτυχία που αναμενόταν. Ο Leo Fender(ιδιοκτήτης) όμως δημιούργησε το εκπληκτικό αυτό όργανο και σάρωσε την αγορά. Ήδη από το 1943, ντόπιοι country κιθαρίστες ρωτούσαν να τη δανειστούν, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο όργανο, προοικονομώντας την εμπορική επιτυχία της. Το 1949, οι κατασκευαστές(Leo Fender και Clayton Orr "Doc" Kauffman) της κατανόησαν ότι στα όργανα είναι θετικό να τοποθετούνται τα ηλεκτρικά εξαρτήματα σε έτοιμο και συμπαγές όργανο παρά να φτιάχνεται μαζί με αυτά. Κυκλοφόρησε στα μαγαζιά το 1950, έπειτα από πολλή δουλειά και διορθώσεις των κατασκευαστών του και μέχρι σήμερα κατέχει σημαντικό ρεκόρ στις πωλήσεις! Η ένωση του λαιμού της γίνεται με bolt on. Η Telecaster χρησιμοποιήθηκε σε πολλά μουσικά είδη όπως Country, Rock, Blues, Jazz, Funk ή Rock N' Roll.

Η πρώτη επιτυχημένη ηλεκτρική κιθάρα στην αγορά ήταν και η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε μαζικά από γνωστούς κιθαρίστες. Μουσικοί ο Roy Bucanan, Elvis Presley, Eric Clapton, Muddy Waters, Albert Collins, Steve Cropper, George Harrison, Keith Richards, Andy Summers ή ο Jimmy Page χρησιμοποίησαν το εν λόγω μοντέλο, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα του στην μουσική σκηνή. Πλέον, θεωρείται το πιο ποιοτικό μοντέλο της αγοράς, έχοντας 64ετή ιστορία πετυχημένης πορείας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου