Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Wishbone Ash-Argus



Ανάλυση του υπέροχου δίσκου των Wishbone Ash, με τίτλο Argus, ο καλύτερος δίσκος του συγκροτήματος.

Λίγα λόγια για τους Wishbone Ash



Οι Wishbone Ash είναι βρετανικό συγκρότημα rock μουσικής οι οποίοι έκαναν καριέρα στα 70’s. Δημιουργήθηκαν το 1969, και μέχρι το 1980 είχαν καταφέρει να θεωρούνται θρύλοι της rock σκηνής καθώς ο ήχος και η μοναδικότητα της δημιουργίας τους επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες. Οι Wishbone Ash έχουν μείνει στην ιστορία της rock σαν ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της rock σκηνής καθώς καινοτόμησαν σε πολλά πράγματα τα οποία τους έκαναν διάσημους. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο ενεργός και πλούσιος ρόλος που καταλαμβάνουν οι δύο κιθάρες μέσα στα τραγούδια τους, με τα όργανα αυτά να παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της μελωδίας και του ρυθμού του κομματιού εναλλάσσοντας συνέχεια τις θέσεις τους. Οι ρόλοι των κιθάρων και η σημαντικότητα τους, μπορούμε να πούμε ότι επιτυγχάνουν το ανώτερο μουσικό στάδιο που μπορεί να φτάσει αυτό το όργανο μέσα σε ένα ηλεκτρονικό συγκρότημα. Ο τρόπος που δημιουργούσαν οι δύο κιθαρίστες μαζί τους έκανε διάσημους και ψηφίστηκαν ως δύο από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες της rock ιστορίας στο Traffic Magazine το 1989. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από progressive rock, funk, blues και hard rock στοιχεία, τα οποία δένουν τέλεια σε συνδυασμό. Το 1969, ήταν μια εποχή άνθισης της rock σκηνής η οποία όλο και εξελισσόταν καθώς προσδίδονταν συνέχεια παραπάνω στοιχεία. H αρμονία της μουσικής τους και ο τρόπος δημιουργίας τους επηρέασαν καλλιτέχνες όπως οι Thin Lizzy και οι Iron Maiden.



Μέλη:

Andy Powell: φωνητικά, κιθάρα
Ted Turner: κιθάρα, φωνητικά
Martin Turner: μπάσο, φωνητικά
Steve Upton: drums
Ο δίσκος Argus κυκλοφόρησε το 1972 και είναι ο πιο πετυχημένος τους. To 1972 ψηφίστηκε από πολλούς φορείς ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς! Ηχογραφήθηκε από την Decca/MCA (Music Corporation of America), ενώ παραγωγός ήταν ο Derek Lawrence.
Λίστα κομματιών
Πρώτο μέρος
1.Time Was
2.Sometimes World
3.Blowing’ Free
Δεύτερο μέρος
4.The King Will Come
5.Leaf and Stream
6.Warrior
7.Throw Down The Sword

Ανάλυση Δίσκου
Στο άρθρο που είχαμε αναλύσει τον δίσκο Phos των Socrates, είχαμε αναφέρει ότι δύσκολα συναντάμε δίσκο με τόσα πολλά κομμάτια-επιτυχίες μαζί. Το Argus είναι ένας από αυτούς, καθώς περιέχει τα δύο πιο επιτυχημένα κομμάτια των Wishbone Ash τα King Will Come και Throw Down The Sword, αλλά και επιτυχίες όπως το Time Was, Warrior και Leaf and Stream.

Πρώτο μέρος

Το άλμπουμ ξεκινάει με το πολύ δυνατό Time Was! Το Time Was είναι ένα εξαιρετικά τεχνικό κομμάτι με πολλά θέματα και πλούσια μελωδία. Αρχικά ξεκινάει με ακουστική steel κιθάρα και καταλήγει σε classic rock κομμάτι, με πολύ ωραία διφωνία και επίδειξη κιθαριστικής δεινότητας.



Στο δεύτερο κομμάτι θα ακούσουμε μια rock μπαλάντα, το Sometimes World, το οποίο επίσης καταλήγει σε κλασσικό δυναμικό rock της εποχής με σαφώς πιο γρήγορο τέμπο. Ένα κομμάτι περισυλλογής και κοινωνικού περιεχομένου.



Στο τρίτο κομμάτι έχουμε το Blowing Free, ένα classic rock κομμάτι με στοιχεία blues και βρετανικό ύφος μουσικής αντίληψης. Όλα αυτά για τη δημιουργία ενός κομματιού εξύμνησης της ανθρώπινης ομορφιάς.



Δεύτερο μέρος

Κάπου εδώ έρχεται η κομματάρα King Will Come να ταράξει τον κόσμο μας όπως τον ξέραμε ως σήμερα! Ένα απίστευτο κομμάτι rock χαρακτήρα, με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα θα εκτυλιχθεί μπροστά μας, προσδίδοντας στο άκουσμα μας κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανακούσει! Το κομμάτι ξεκινάει με ρυθμό εμβατηρίου ενώ στην frontline έχουμε δύο θέματα κιθάρας lead και rhythm, η μια σε ρυθμό funk και η lead σε ρυθμό σκληρού rock. Καθώς μπαίνουμε στον βασικό ρυθμό, ο θώρακας σου κυριολεκτικά σκίζεται στα δύο με το κιθαριστικό θέμα αυθεντικής βρετανικής rock να ξεθάβει κάθε επαναστατικό σου φρόνιμα! Μαζί με τους στίχους, ο ρυθμός αυτός συνεχίζεται ως ότου γίνει η γέφυρα και αλλάξει το θέμα για να εισαχθεί το ρεφραίν… Σε όλο το κομμάτι παρατηρούμε το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των Wishbone Ash με τα πολλά break, τα groove κοψίματα και τις κιθάρες να ακολουθούν απτόητες τους δύο ρόλους τους παράλληλα σαν να μη συμβαίνει τίποτα (εξαιρετικά δύσκολο)! Έπειτα υπάρχουν πολλά θέματα δισολίας (διπλός αυτοσχεδιασμός και από τις δύο κιθάρες ταυτόχρονα) τα οποία απογειώνουν το κομμάτι. Η θεματολογία του περιγράφει εποχές βασιλιάδων και σκοτεινών συνομωσιών. Ίσως το καλύτερο κομμάτι τους!



Συνεχίζουμε με το Leaf And Stream. Ένα κομμάτι που σε βοηθάει εν μέρει να ηρεμίσεις από το King Will Come, προσδίδοντας μια αρμονική ατμόσφαιρα progressive ήχου.


Στο επόμενο κομμάτι έχουμε άλλο ένα hard rock τραγούδι με πολλά θέματα και αλλαγές ρυθμού που χαρακτηρίζουν την ένδοξη εποχή εκείνη. Το όνομα του είναι The Warrior.



Τέλος, έχουμε ακόμη ένα κομμάτι, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα του συγκροτήματος. Το όνομα του είναι Throw Down The Sword. Ένα πολύ ωραίο τραγούδι το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με το King Will Come, μόνο που είναι σχετικά πιο χαλαρό σε ρυθμό. Όπως και στο προαναφερθέν κομμάτι, φαίνεται ίσως η μεγαλύτερη δημιουργική αξία των Wishbone Ash.



Οι Wishbone Ash μέσω του καλύτερου δίσκου τους μας αποκαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι. Η μοναδικότητα της μουσικής τους, η χαρακτηριστική πολυφωνία στη μελωδία τους και η ιδιαιτερότητα τους στα κιθαριστικά θέματα, τους εξασφαλίζουν μια εξέχουσα θέση στην rock ιστορία. Ένας δίσκος που με τον τρόπο του σε ταξιδεύει σε μονοπάτια που σίγουρα δεν έχεις ανακαλύψει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου