Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Top 10 Video Game Soundtracks




10 game soundtracks που έχουν αφήσει εποχή!

 Ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν κρίνεται μόνο από το gameplay και τα γραφικά του. Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά με αρχή μέση και τέλος, ενώ αν παρατηρήσετε στα credits υπάρχουν αμέτρητα ονόματα συντελεστών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Σημαντικό ρόλο επίσης, επειδή ζούμε σε εποχή που η μουσική περνάει ακόμη, παίζει και το soundtrack-χαλί ή τίτλων του παιχνιδιού. Η επιτυχία που μπορεί να έχει ένα soundtrack είναι πολύ μεγάλη, σε βαθμό που θα απογειώσει ένα παιχνίδι και θα το κάνει ίσως και περισσότερο γνωστό από ότι είναι. Ας εξετάσουμε λοιπόν ίσως τα επικότερα και πιο επιτυχημένα game soundtracks που έχουν βγει!

Λίστα:

10. Alan Wake (2010) War-Poets of The Fall



To 2010 η Remedy Entertainment θα κυκλοφορήσει το Alan Wake, ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο ζούσες ως ένας συγγραφέας (Alan Wake) που χάνει το μυαλό του, μέσα σε μια ιστορία που ο ίδιος γράφει. Ένα παιχνίδι με πολλές αλλαγές συναισθημάτων, σίγουρα χρειάζεται και το κατάλληλο theme που θα το απογειώσει. Αυτό είναι το War των Poets of The Fall, ένα τραγούδι που συμπεριέλαβε το συγκρότημα στο δίσκο Twilight Theater του ίδιου χρόνου.

Γιατί μπήκε: Για να προσθέσω κυρίως μια προσωπική νότα στη λίστα, καθ’ ότι θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με τα τόσα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει και τις απίστευτες δουλειές που έχουν γίνει, λογικό είναι να χάσουμε το μέτρημα των πραγματικά καλών soundtracks και να ξεχάσουμε κάποιο.

Γιατί σε αυτή τη θέση: Ένα πάρα πολύ καλό soundtrack, όμως υπάρχουν πολύ καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά στη λίστα και γενικότερα δεν έχω ακούσει να συμπεριλαμβάνεται σε παρόμοιες λίστες αλλού.

9. Tomb Raider (1996) Main Theme 



To 1996 η Core Design και η Eidos Interactive θα βγάλουν ένα παιχνίδι επανάσταση, ένα παιχνίδι που σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία των games, το Tomb Raider! Το Tomb Raider είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης και περιπέτειας, όπου ως Lara Croft (πρωταγωνίστρια), Αγγλίδα αρχαιολόγος και εξερευνήτρια, προσπαθείς να ανακαλύψεις αρχαίους θησαυρούς. Να σημειώσουμε ότι είναι από τα πρότυπα 3D παιχνιδιών για τα μεταγενέστερα! Η μουσική εντάσσει τον παίκτη στα ανεξερεύνητα μέρη των αρχαίων μυστικών.

Γιατί μπήκε: Είναι από τα αντιπροσωπευτικότερα soundtracks παιχνιδιών, από αυτά που αν μια μέρα τα ξεχάσουμε και τα ακούσουμε σε ανύποπτο χρόνο, μας έρχεται ξανά στο μυαλό αυτή η μελωδία και μετά μας γίνεται εμμονή να μάθουμε που το ακούσαμε! Πέρα από αυτό, είναι πολύ προσεγμένη η μουσική, καθώς υπάρχουν και διακριτικά μουσικά στοιχεία από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και διάφορους ήχους τέτοιου χαρακτήρα. Όλα αυτά πάνω σε ένα πολύ ωραίο μουσικό χαλί το οποίο παραπέμπει σε εξερεύνηση αρχαίου μυστηρίου.

Γιατί σε αυτή τη θέση: Μπορεί να είναι και αυτό ένα πολύ καλό soundtrack όμως όπως και το προηγούμενο, δεν βρίσκονται σε άλλη σχετική λίστα καλύτερων soundtracks. Επίσης είπαμε, ότι μας μένει σαν άκουσμα, αλλά κάποια στιγμή θα το ξεχάσουμε. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ αντιπροσωπευτικό και ίσως θα έπρεπε να το εκτιμούμε περισσότερο.

 8. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) Dragonborn 



Ένα παιχνίδι της Bethesda Game Studios που κυκλοφόρησε το 2011. Το κομμάτι που θα περιλάβουμε στη λίστα από τα soundtracks είναι το main theme, το Dragonborn. Για το soundtrack αυτό, όπως δήλωσε ο παραγωγός του Jeremy Soule, χρησιμοποίησε 30 τραγουδιστές και έγραψε στίχους πάνω στη γλώσσα των Δράκων.

Γιατί μπήκε: Για τους λόγους που είπαμε παραπάνω. Δε γράφει κανείς τραγούδι στη γλώσσα των Δράκων και με 30 τραγουδιστές να συνθέτουν ένα επικό κομμάτι καθημερινά! Επίσης παίξτε το παιχνίδι και ακούστε τη μουσική και αν δε σας έρθει η όρεξη να κλείσετε το pc και να πάτε να σκοτώσετε τώρα ένα δράκο να μη με λένε Δημήτρη (δε με λένε)…

Γιατί σε αυτή τη θέση: Γιατί ενώ είναι πολύ προσεγμένο Soundtrack, είναι νωρίς ακόμη (μόλις 2 χρόνια έχει κυκλοφορήσει) να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο θα μείνει στην ιστορία των soundtracks. Αν κάναμε αυτό το αφιέρωμα σε 5 χρόνια ίσως να ήταν στην πρώτη 3άδα.

7. Age of Empires II- The Age of Kings (1991) Full In Game



To 1999 θα κυκλοφορήσει το 2ο κατά σειρά παιχνίδι της σειράς Age of Empires από την Ensemble Studios. Το συγκεκριμένο είναι που οδήγησε τη σειρά σε μεγάλη επιτυχία, καθώς πουλήθηκαν εκατομμύρια αντίτυπα. Σε όλο το παιχνίδι, ανάλογα ποιον πολιτισμό χειριζόσουν (π.χ. Κέλτες, Άγγλους, Βυζαντινούς, Τούρκους, Άραβες) η μουσική σε χαλί, είχε διακριτικά μουσικής του εκάστοτε πολιτισμού και αυτό είναι που το έκανε ξεχωριστό. Να ακούσετε όταν χειριζόσουν τους Βυζαντινούς, μουσική που παραπέμπει σε εκκλησιαστικούς ύμνους! Φυσικά παραπέμποντας σε μεσαίωνα, όπως είναι λογικό θα ακούγαμε πολλούς ύμνους και ψαλμωδίες, αλλά και μεσαιωνικές τρομπέτες πολέμου!

Γιατί μπήκε: Αν δε σας φτάνουν οι παραπάνω λόγοι τι να πω!

Γιατί σε αυτή τη θέση: Μπορεί εν τέλει να πέφτω και σε παγίδα, όμως ούτε αυτό είναι σε πολλές λίστες με τα καλύτερα soundtracks, επειδή όπως είναι λογικό, προτιμήθηκαν πολύ πιο γνωστά παιχνίδια. Παρ’ όλα αυτά η 7η θέση δεν είναι καθόλου άσχημη…

6. Red Dead Redemption (2010)



Το 2010, η Rockstar Games κυκλοφόρησε το 2ο κατά σειρά παιχνίδι της σειράς Red Dead, Redemption. Το παιχνίδι τοποθετείται στα τελευταία χρόνια της Άγριας Δύσης. Πιστολίδι, άγρια δύση και cowboys! Τι άλλο θες? Τα soundtracks φυσικά θα είναι country σε western όμως έκδοση, όπου χαρακτηριστικό της είναι η υποβόσκουσα ρυθμική της δύναμη…

Γιατί μπήκε: Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παιχνίδι για το κλασσικό πιστολίδι της Άγριας Δύσης και φυσικά, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει μέσα στο top 10 παιχνίδι Western.

Γιατί σε αυτή τη θέση: Πάντα η western μουσική υπόκρουση σαν soundtrack (ας όψεται ο Morricone) κερδίζει τις εντυπώσεις, οπότε ήταν λογικό να υπάρχει.

5. Lord Of The Rings-The Return of The King (2003) Rohan Theme


Μα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει ένα παιχνίδι Lord Of The Rings από τη λίστα. Η εκπληκτική μουσική που γράφτηκε για την τριλογία των έργων επηρέασε και το παιχνίδι, το οποίο ήταν πιστό αντίγραφο της ταινίας. Κυκλοφόρησε το 2003 από την EA Games και περιλάμβανε τις περιπέτειες της Συντροφιάς για την καταπολέμηση του Κακού. Το συγκεκριμένο κομμάτι έπαιζε loop σε οτιδήποτε έκανες μέσα στο παιχνίδι!

Γιατί μπήκε: Ο Howard Shore, βραβεύτηκε επανειλημμένα για τη συγκεκριμένη σύνθεση, δείχνοντας ότι και από διεθνείς οργανισμούς, η δουλειά του εκτιμήθηκε. Μη μου πείτε πως όταν ήσασταν μικροί δεν θέλατε να πάρετε ένα σπαθί και να πολεμήσετε Ορκ όταν ακούγατε τα main themes του.

Γιατί σε αυτή τη θέση: Μια πάρα πολύ καλή σύνθεση που μας συγκινεί όλους! Όμως μιλάμε για παιχνίδι που κυκλοφόρησε μετά την ταινία και μουσική που γράφτηκε για ταινία, οπότε τα εύσημα τα παίρνει η ταινία. Για να μην είμαστε άδικοι, το βάζουμε στην 5η θέση.

4. Final Fantasy X - To Zanarkand (2001) 



To 2001 η Square Enix κυκλοφόρησε το 10ο Final Fantasy. Είναι από τα παιχνίδια που οι Ιάπωνες βάζουν όλη τους την τέχνη να δημιουργήσουν κάτι φαντασμαγορικό. Μουσικά, πραγματοποιήθηκε πολύ ωραίο από τους παραγωγούς Nobuo Uematsu, Masashi Hamauzu και Junya Nakano.

Γιατί μπήκε: Με ένα απλό πιάνο που παίζει μελαγχολική μελωδία, κατάφερε και κέρδισε άμεσα και εύκολα αναγνώριση και αξία. Αν το ακούσετε θα δείτε τη μοναδικότητα του.

Γιατί σε αυτή τη θέση: Σίγουρα είναι στην πεντάδα με τα καλύτερα μουσικά θέματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Θα μπορούσε να είναι σε υψηλότερη θέση ή για κάποιους σε χειρότερη. Από την 5άδα δεν πέφτει όμως σίγουρα…

3. Grand Theft Auto-San Andreas (2004) Main Theme



To 2004, η Rockstar Games θα ξεπεράσει τον εαυτό της και θα δημιουργήσει το GTA San Andreas! Δεν υπάρχει gamer που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Είναι βαρόμετρο, πώς το λένε… Gang, Groove Street, Smoke, CJ και Woozie είναι τα πρώτα πράγματα που μόλις μου ήρθαν στο μυαλό (και δεν ξέρω γιατί) για να περιγράψω το παιχνίδι. Ληστεύεις τράπεζες, ληστεύεις καζίνο, ξεκαθαρίζεις λογαριασμούς, πέφτεις με αλεξίπτωτο από ουρανοξύστες (και με αυτοκίνητα ή μηχανές άμα λάχει), ενώ τα cheats το κάνουν ακόμη πιο διασκεδαστικό, φυσικά μη ξεχνάμε ότι δεν πεθαίνεις ποτέ! Όλα αυτά φανταστείτε τα με τη μουσική υπόκρουση του San Andreas! Μισό, βάζω μια μπαντάνα στο πρόσωπο, ένα στραβό καπέλο, μην ξεχάσω καμία μπαζούκα που θα χω πρόχειρη κάπου στην…τσέπη μου (για όσους ξέρουν) και φύγαμε να πάρουμε περιοχές!

Γιατί μπήκε: Το ρωτάτε?

Γιατί σε αυτή τη θέση: Γιατί φυσικά είναι από τα soundtracks που όσο και να μεγαλώσεις δεν θα τα ξεπεράσεις ποτέ. Μοναδικότητα και ποιότητα!

2. Tetris (1984) Theme



Το 1984, ο προγραμματιστής Alexey Pajitnov θα δημιουργήσει ένα επαναστατικό puzzle game που μας έχει όλους κάψει έστω και στο ελάχιστο! Η μουσική; Τι να πω δεν ξέρω, μόνο να την ξεχάσεις δεν μπορείς! Ακόμη και στο youtube, υπάρχουν άτομα που μπαίνουν να πάρουν τη…δόση τους, από το συγκεκριμένο theme! Έχει εμπνευστεί από το folk ρωσικό τραγούδι Korobeiniki.

Γιατί μπήκε: Αυτό το… ψυχεδελικό θέμα μας έχει σημαδέψει τα παιδικά μας χρόνια… Θέλω να ακούσω τη μουσική του τώρα!

Γιατί σε αυτή τη θέση: Γιατί με το που έγραφα αυτή τη φράση, πήγα και το άκουσα για εκατομμυριοστή φορά!

1. Super Mario Bros (1985) Main Theme


Ποιο άλλο θα ήταν στο νούμερο 1; Μπορείτε να σκεφτείτε διαφορετικό από αυτό; Η Νintendo κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο του 1985 το πολύ πρωτοποριακό παιχνίδι ενώ λίγο αργότερα στη βόρεια Αμερική. Το soundtrack παράχθηκε από τον Koji Kondo σε ένα μικρό πιανάκι, όμως θεωρείται τo πιο αναγνωρίσιμo τραγούδι soundtrack ever! Κάθε νότα του την περιμένεις. Κάθε αλλαγή θέματος το περιμένεις. Δεν μένει τίποτα άλλο από το να πατήσετε να το ακούσετε, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς! Παραδεχθείτε το!

Γιατί μπήκε: Επαναλαμβάνω όπως και στο προ-προηγούμενο, είναι ερωτήσεις αυτές;

Γιατί σε αυτή τη θέση: Γιατί αν έπαιρνα ένα μικρόφωνο και έβγαινα στο δρόμο να ρωτήσω τυχαία ανθρώπους πoιο soundtrack παιχνιδιού σας έρχεται πρώτο στο μυαλό πιο θα έλεγαν; Μη το κουράζουμε, είναι το πιο γνωστό και το πιο αναγνωρίσμο κομμάτι παιχνιδιού!
(θα θέλαμε από κάτω να πείτε τα δικά σας top10 καλύτερα soundtracks ever)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου