Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Song Review: My Generation-The Who



Mέσα από αυτή τη στήλη θα αναλύσουμε σε βάθος την ιστορία της σύλληψης καθώς και την ίδια τη σύλληψη διαφόρων τραγουδιών. Μας δίνεται η ευκαιρία να ψάξουμε μέσα στους στίχους, να εξετάσουμε αν υπάρχει βαθύτερο νόημα και να παραλληλίσουμε το κομμάτι με την εποχή που γράφτηκε. Ελάτε μαζί μας και σίγουρα θα ανακαλύψουμε σπουδαία πράγματα...

Το πρώτο τραγούδι που θα αναλύσουμε σήμερα θα είναι το My Generation του συγκροτήματoς “The Who”! Είναι από τα πιο πετυχημένα κομμάτια τους και γράφτηκε για τον πρώτο δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο. Το My Generation θα το δούμε πρώτη φορά το 1965 και θα γίνει άμεσα επιτυχία.

Το My Generation είναι ένα απ’ τα τραγούδια που χαρακτηρίζουν τη μουσική των Who. Ένα αρκετά εύθυμο και γρήγορο σε τέμπο κομμάτι το οποίο χαρακτηρίζει και την pop μουσική του ’60, δίνοντας ώθηση στους στίχους οι οποίοι χωρίς αμφιβολία θέλουν να δείξουν αντίδραση. Ο ρυθμός, το τέμπο και ο τρόπος των στίχων είναι σαν να επιτίθονται φραστικά σε κάποιον(κολλήματα σε φθόγγους και σαν background η μουσική δίνει τον ρυθμό της έντασης του λόγου).





Ανάλυση στίχου:

Το κομμάτι γράφτηκε με σκοπό να δείξει την αντίσταση της ανήσυχης νεολαίας στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, το χρήμα και τους «εχθρούς» των συνηθειών της νεολαίας. Το τέμπο του κομματιού έχει συγκεκριμένη δομή. Σου δίνει την εντύπωση ότι είναι μια παρέα παιδιών που έχει φραστική διαμάχη με κάποιον μεγαλύτερο τους, έχουν κάποιον σαν εκπρόσωπο να εκφράζει τη γενική άποψη ενώ από πίσω οι υπόλοιποι να υποστηρίζουν τη θέση του κύριου ομιλητή.
Από το πρώτο κουπλέ φαίνεται ότι κάποιος πολεμάει φραστικά και θεσμικά τις απόψεις της νέας γενιάς. Ο κύριος ομιλητής που υποστηρίζει με τα λόγια του τη γενιά του, αναφέρει ότι "κάποιοι" άνθρωποι(προφανώς ξέρει ποιοι είναι, μαντέψτε για ποιο λόγο δεν τους αναφέρει) εναντιώνονται στις πρωτόγνορες απόψεις της νέας γενιάς, ενώ προσπαθούν να τις σιωπήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι, που εναντιώνονται στις απόψεις τους, αναφέρει ότι κάνουν πράγματα που είναι απαίσια και κάνουν τον κόσμο χειρότερα. Τελειώνοντας το κουπλε, ο κύριος ομιλητής σε μια στιγμή απόγνωσης, εύχεται να πεθάνει πριν γεράσει(I hope I die before I get old). Το "old" σε αυτό το τραγούδι κατά πολλούς θεωρείται ότι έχει μεταφορική έννοια και παίρνει τη θέση του “rich”, δηλαδή εύχεται να πεθάνει πριν γίνει πλούσιος. Περνώντας στο ρεφρεν, και ο κύριος ομιλητής(τραγουδιστής) και όλο το συγκρότημα τονίζουν ότι αναφέρονται στην γενιά τους, την πρώτη μαζική επαναστατική γενιά των εποχών. Αφού τελειώσει το ρεφρεν, πάμε για το δευτερο κουπλε. Η μουσική και το τεμπο παραμένουν ίδια, δίνοντας τη συνεχόμενη ροή του λόγου και της έντασης του, που θέλει να περάσει το κομμάτι στο ακροατήριο. Συνεχίζοντας τα λόγια λοιπόν, προτρέπει τους "ανθρώπους" αυτούς να παρακμάσουν, να μαραζώσουν και να μην προσπαθούν να μας κάνουν να λέμε ό,τι θέλουν.


Το MyGeneration είναι ένα από τα πολλά κομμάτια που γράφτηκαν ως αντίδραση για την εποχή του τότε. Όπως φάνηκε και στους Who, η γενιά του τότε είχε πολύ ενέργεια και πάθος, χαρακτηριζόταν από αντίδραση και αμφισβήτιση και αυτό φάνηκε στο ότι αυτά τα συγκροτήματα είχαν πολύ κόσμο να τους ακολουθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου